Darwin Space Sweden  -  astrobiologi
för skola och allmänhet
  
Skolastro Stockholms observatorium Vetenskapens hus

Malcolm läser frågor
Malcolm Fridlund studerar elevernas frågor framför en modell av den första amerikanska månlandaren. Bilden är tagen då Dr Skolastro besökte Malcolm i  ESA/ESTEC i Noordwijk, Nederländerna.
© Skolastro


Till huvudsidan

Till Skolastro

Malcolm Fridlund svarar på skolelevers frågor

I juni 2007 fick skolelever, vars lärare deltar i Darwin Space Sweden, chansen att ställa frågor till Malcolm Fridlund via Skolastro. Dr Skolastro träffade Malcolm på hans arbetsplats vid Europeiska rymdstyrelsens (ESAs) centrum ESTEC i Noordwijk, Nederländerna.
Det är vid ESTEC som ESA:s formgivning och utveckling av rymdfarkoster och rymdteknik sker.

Två skolor i Stockholmsområdet skickade in frågor: Ålstensskolan i Bromma och Gärdesskolan. Här kan du läsa deras frågor och Malcolms svar.


Gärdesskolan:

1) Om ni skulle hitta liv någonstans ute i rymden, hur skulle ni då göra för att få kontakt och skulle ni ta kontakt? Sebbe

Ja, det enda sättet idag skulle vara att använda radioteleskop. Det första är lätt. Det finns ett radioteleskop på Puerto Rico i Karibien som är 300m i diameter och som brukar vara med i James Bond-filmer. Om man skickar en signal genom det teleskopet skulle signalen kunna gå 24 000 ljusår vilket är 1/4 av Vintergatan (vårt stjärnsystem eller galax). Sedan är frågan om vi skulle ta kontakt. Jag skulle nog lyssna tills jag visste vad det var för sorts liv.

2) Vet ni ungefär hur många solsystem det finns? L.A.

Nej, det gör vi inte. Vi har hittat över 200 stycken de sista 12 åren. Det tyder på att de är många (miljoner).

3) Finns det någon planet som skulle kunna bli den "nya" Jorden? L.L.

Nej, vi har inte hittat någon ännu. Vi letar efter en sådan med ett projekt (en satellit) som heter COROT och sedan med ett annat rymdprojekt som vi kallar Darwin som kommer om si så där en tio år.

4) Vad skulle hända om man tog av sig hjälmen på månen? Skulle huvudet sprängas då? Känner du Christer Fuglesang? Rodin

Visst känner jag Christer Fugelsang.
Om du tog av hjälmen på månen så är nog det första som hände att dina ögon skulle koka, men du skull nog samtidigt bli djupfryst (sisådär -100 grader) så ditt huvud skulle förvandlas till en isboll på några sekunder, men det skulle nog inte sprängas (fast om du ramlade omkull skulle du nog gå sönder.... ).

5) Tror du att det finns liv (eller aliens - alltså människolikande varelser) på en annan planet? Har det någon gång funnits någon organism i universum?
Anna och K.B.

Ja, det är ju det vi skall försöka ta reda på med våra satelliter COROT och Darwin. Så vi kan ju inte veta. Fast det vore ju konstigt om vi vore de första. De kan ju bo på en planet väldigt långt borta så att de blir svåra att hitta.

6) Har det eller finns det liv på planeten Mars eller på någon annan planet i Vintergatan? Kan man åka till Mars? Casper, Carl och Alexander

Vi vet ännu inte om det har funnits liv på Mars eller någon annanstans ännu. Snart kan vi nog få reda på det, bland annat eftersom vi nog åker till Mars. Fast inte före år 2020 tror jag och det kanske blir senare än så.

7) På vilka planeter finns det vatten? Hur gammal är den äldsta planeten? Ungefär hur ofta hittar man nya planeter? Désireé

Än så länge har vi bara flytande vatten på jorden. På Jupitermånen Europa finns ett många km tjockt lager av vattenis, och under detta kanske flytande vatten. Men snart hittar vi nog vatten på planeter utanför solsystemet (exoplaneter). Den äldsta vi känner till är nog faktiskt jorden som är c:a 4500 miljoner år gammal. Man hittar nu en ny planet ungefär var tionde dag.

8) Vissa bilder och vissa personer säger att de har sett utomjordingar. Kan det vara möjligt? Astrid

Jag tror inte det. Om det hade kommit utomjordingar hit hade det nog märkts bättre.

9) Jag skulle vilja veta mer om den senast upptäckta planeten. Louise

Den senast upptäckta planeten kallas än så länge Gliese 581c. Den finns i ett  solsystem 20,5 ljusår bort (vår sol ligger 8 ljusminuter bort). Den är 5 gånger så stor som jorden. Dess stjärna är bara 30% så stor som vår sol, men planeten ligger mycket närmare stjärnan än vad vi gör i vårt solsystem, så temperaturen på planeten är kanske samma. Det tar 15 dagar för planeten att gå runt sin stjärna (som heter Gliese 581) vilket alltså är dess år. Det finns 2 större planeter i samma system så det är ett riktigt solsystem.


Ålstensskolan, årskurs 3 (läsåret 2006/2007):

1) Finns det rymdvarelser?

Inte vad vi vet.

2) Kan växthuseffekten drabba någon annan planet?

Växthuseffekten har drabbat Venus och är mycket värre än här. Det är 450 garder varmt på marken och allt vatten har kokat bort. Mycket ohälsosamt....

3) Tar universum slut?

Universum är vad vi förstår oändligt d.v.s. det tar inte slut.

4) Kan man djupfrysa en människa och skicka ut den i rymden och ställa in att den landar på månen?

Jo då man kan djupfrysa en människa och skicka honom/henne att mjuklanda automatiskt på Månen. Det är bara det att vi inte vet hur man tinar upp folk ännu så han/hon skull dö på kuppen och det vore ju inte så kul.

5) Hur stort är universum?

Oändligt tror vi, men vi vet inte.

6) Hur många planeter ser man från ISS?

Lika många som från marken med ett litet teleskop d.v.s. sju (Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus). De sista två behöver man teleskopet till. Men man ser dom bättre från ISS.

7) Finns det andra planeter som ligger utanför vårt solsystem?

Ja vi har fler än 240 planeter (så kallade exoplaneter) upptäckta.




skolastro@astro.su.se

Last modified: Wed Jun 27  2007